مقالات هاستینگ

سرور مجازی چیست و چه کاربردی دارد؟

سرور مجازی چیست؟

سرور مجازی یا VPS نوعی سرویس میزبانی وب هست که از لحاظ امکاناتی که ارائه میده قوی تر از هاست اشتراکیه. یعنی برای سایت های با بازدید متوسط و نسبتا پر بازدید مناسبه و سایت هایی که گسترش پیدا میکنن و امکان میزبانی روی هاست اشتراکی رو ندارن منتقل میکنن روی سرور مجازی.

VPS که مخفف عبارت Virtual Private Server به معنی سرور خصوصی مجازی خصوصی هست، در واقع قسمتی از یک یا چند سرور اختصاصی هست که با نرم افزار های مجازی ساز تقسیم و به شما ارائه میشه. از لحاظ هزینه ای vps نسبت به هاست اشتراکی گرون قیمت تره ولی نسبت به سرور اختصاصی ارزون تر محسوب میشه چون شما فقط یه قسمت از منابع اون سرورو استفاده می کنین.

تفاوت سرور خصوصی مجازی با هاست اشتراکی در اینه که روی یه سرور اختصاصی میان صدها هاست اشتراکی به مشتریان میدن ولی برای vps اینطور نیست. به این صورت که روی یه سرور اختصاصی فرضا ۴ تا سرور مجازی ارائه میشه که قدرت و کیفیت خیلی بالاتری نسبت به هاست اشتراکی هم دارن.

اگه بخوام ساده تر بگم وی پی اس هم اشتراکی هست ولی خیلی محدود تر. مثل استفاده از اتوبوس vip در مقایسه با اتوبوس عادی 🚌 هردوشون اشتراکی هستن بین یه تعداد آدم ولی با کیفیت و خدمات دهی متفاوت تری.

نکته دیگه ای که باید بدونین اینه که تکنولوژی پیاده سازی vps از طریق مجازی ساز هایی هست که روی سرور اجرا میشن. مجازی ساز قسمتی از منابع سرور رو به صورت اختصاصی و با سیستم عامل دلخواه تحت عنوان یک سرور مجازی جدا کرده و در اختیار کاربر قرار میده.

انواع سرور مجازی

چند نوع سرور مجازی داریم؟

وقتی میخواین یه vps بخرین وارد سایت های هاستینگ های مختلف که میشین با انواع مختلفی از سرور های مجازی که در حال ارائه هستند مواجه میشین.

به صورت کلی سرور های مجازی به چند دسته تقسیم میشن: بر اساس موقعیت دیتاسنتر که در ایران باشه یا خارج از ایران، بر اساس سیستم عامل و تکنولوژی پیاده سازی. در ادامه یکی یکی این مدل هارو براتون توضیح میدم تا بیشتر با این سرویس جذاب آشنا بشین و در زمان خرید انتخاب صحیح تری داشته باشین.

سرور مجازی ایران

همونطور که از اسمش پیداس این سرور مجازی روی سرور های داخل ایران که در دیتاسنتر های داخلی میزبانی میشن ارائه میشه. دیتاسنتر های ایران هم که معروف ترین هاشون دیتاسنتر برج میلاد، دیتاسنتر آسیاتک، دیتاسنتر افرانت، پارس آنلاین و … هستند.

هزینه سرور مجازی ایران خیلی مقرون به صرفه تره چون شما به قیمت های دلاری وابسته نیستین و علاوه بر اون هزینه ترافیک شبکه داخلی خیلی کمتره پس در کل مقرون به صرفه تر از vps خارج میشه.

سرعت این سرور مجازی بالاتر هم ممکنه باشه چون دیتاسنترش داخل کشوره و از لحاظ موقعیتی به کاربران سایت های ایرانی که اغلب در ایران هستند بسیار نزدیکه. البته این موضوع به کیفیت سخت افزار خود سرور و منابعش هم مربوطه که باید از هاستینگی که ارائه میده مطمئن باشین.

از لحاظ امنیت و پایداری نمیشه گفت vps ایران بهتره چون این چیزیه که به کانفیگ سرور که مدیر سرور انجام میده و شبکه اینترنت جهانی مربوطه. ولی یه مزیتی که سرور مجازی ایران داره اگه دسترسی به اینترنت جهانی قطع بشه برای کاربرای ایرانی بازم در دسترس هست چون از شبکه ملی ایران استفاده میشه ولی برای کاربرای خارج از ایران نه.

مهم ترین مزیت وی پی اس ایران تاثیرش توی سئو ( SEO ) سایت هست که به علت پایداری و سرعت بیشتری که داره میتونه خیلی موثر واقع بشه. پس اگه یه سایت پربازدید دارید که مخاطبینش ایرانی هستند حتما از وی پی اس ایران استفاده کنین.

سرور مجازی خارج

این vps در دیتاسنتر های خارج از ایران میزبانی میشه و معمولا موقعیت دیتاسنترشون در کشور های آلمان، هلند، آمریکا، انگلیس و … هست. مشکلات تحریم ها، مدیریت غیر مستقیم، دور بودن فاصله دیتاسنتر و موقعیت کاربران ایرانی که منجر به افت سرعت میشه از معایب این سرویس محسوب میشه.

همچنین سرور خصوصی مجازی های خارج اجاره ای هستند و گاها میتونه بی کیفیت هم باشه چراکه سال ها از این سرور ها استفاده شده و دسترسی به دیتاسنتر جهت رفع مشکلات هم نیاز به مکاتباتی داره که به راحتی دیتاسنتر های داخل ایران نیست.

پایداری شبکه سرور مجازی های خارجی معمولا بهتر از دیتاسنتر های داخلی هست ولی این موضوع همیشه هم صادق نیست و برخی مواقع به علت قطع شدن از اینترنت جهانی میتونه برعکس هم باشه چراکه اگر سرور شما داخل ایران باشه روی اینترنت ملی بهش دسترسی دارین با توجه به اینکه مخاطبین سایت های ایرانی داخل ایران هستن هم بهتره.

مورد بعدی که جزو معایب سرور های مجازی خارجی میشه هزینه بالای اونهاس به خصوص برای کاربرای ایرانی که باید معادل دلاری هزینه هارو پرداخت کنن. همونطور که گفته شد امنیت و پایدار سرور هم تفاوت زیادی با سرور های داخلی نداره و بستگی به کانفیگ و پایداری شبکه اینترنت داره.

آشنایی با انواع سرور مجازی

سرور مجازی لینوکسی و ویندوزی

سیستم عاملی که روی سرور های مجازی نصب میشه بسته به کاربرد اون سرور مجازی میتونه ویندوزی یا لینوکسی باشه. vps لینوکسی با سیستم عامل های CentOS یا Ubuntu ارائه میشه و ویندوزی هم که ویندوز سرور هست.

کاربران بسته به زبان برنامه نویسی و پیش نیاز های سایتشون باید نوع سیستم عامل وی پی اس رو مشخص کنن و متناسب با اون خریداری کن.

سرور مجازی میکروتیک

نقش این سرور ها به صورت روتر هست و یکی از پرکاربرد ترین سرور های مجازی هستند. البته وقتی میگم این وی پی اس پرکاربرد هست نه برای کاربرای معمولی و منظورم کاربرای حرفه ای هست.

ازین سرور ها برای مدیریت کاربر ها، مسیریابی یا روتینگ، فایروال، پراکسی سرور و … استفاده میشه. سرعت بالایی دارن و بر اساس لایسنسی که استفاده میکنن تا شش سطح برای شبکه های کوچیک تا شبکه های بزرگ مناسب هستند.

سرور مجازی ابری

اگه با هاست ابری آشنایی داشته باشید پس باید به صورت کلی ماهیت این مدل وی پی اس هم بدونین. بله این سرور های مجازی بر روی سرور های اختصاصی ابری ارائه میشن. یعنی یه سرور ابری متشکل از چندین سرور اختصاصی قدرتمند که سرعت و پایداری عالی رو ارائه میدن.

اینجاس که سرور های ابری حرف برای گفتن زیاد دارن. وقتی منابع چندین سرور اختصاصی باهم جمع بسته میشن و به صورت ابری ارائه میشن شما یه سرویس فوق قدرتمند رو دارین تجربه می کنین. آپتایم و پایداری این سرور ها ۱۰۰ درصد هست چون اگه یه سرور دچار مشکل بشه بقیه سرور ها توی شبکه برقرار هستند و مانع ازکار افتاد سرور مجازی ابری شما میشن.

هزینه این سرویس ها مناسبه و امکان ارتقا منابع در هر لحظه رو دارین. امنیت عالی سرور خصوصی مجازی ابری از برجسته ترین ویژگی های این سرویس هست.

سرور مجازی چه کاربردی داره؟

کاربرد های سرور مجازی

  • اگه سایتی دارین که بازدیدش رفته بالا و جزو سایت های پر ترافیک محسوب میشه دیگه هاست اشتراکی جوابگوی سایت شما نیست و باید از وی پی اس استفاده کنین.
  • سایت های فروشگاهی و آموزشگاه های آنلاین اغلب به ترافیک بالایی میرسن و نیاز دارن روی سرور های مجزایی میزبانی بشن که منابع بیشتری در اختیار داشته باشن.
  • سایت هایی که محتواشون ویدئویی یا فایل محور هستن. این سایت ها مثل سایت های دانلود فایل یا اشتراک ویدئو هم اصلا روی هاست اشتراکی قابل میزبانی نیستن.
  • سرویس های اشتراکی که توسط سازمان های بزرگ استفاده میشه و از موقعیت های جغرافیایی مختلفی به اون سرویس کاربرا متصل میشن و ازش استفاده میکنن هم باید روی سرور های مجازی قوی میزبانی بشن.
  • شرکت ها و سازمان های بزرگی که زیاد از ایمیل های اختصاصی خودشون استفاده میکنن معمولا به سرور های ایمیل اختصاصی که روی سرور خصوصی مجازی پیاده سازی میشن نیاز دارن.
  • برنامه هایی که به پایگاه داده های حجیم اتصال دارن و امنیت اطلاعاتشون بسیار مهمه نیاز دارن روی سرور های مجازی جداگانه ای پایگاه داده هاشونو نگهداری کنن.
  • توسعه دهنده ها و برنامه نویس ها هم برای اجرای پروژه هاشون معمولا از سرور خصوصی مجازی استفاده میکنن چون روی هاست های اشتراکی محدودیت های زیادی هست و امکان نصب هر اسکریپت یا پیش نیازی رو ندارن.
  • در محیط هایی که دوربین های نظارتی نصب شده و نیازه مرتب اون محیط کنترل بشه برای تجهیزاتشون از سرور های مجازی استفاده میشه.
  • و ده ها کاربرد دیگه که از حوصلتون خارجه 😉

ویژگی های وی پی اس

  • توی سرور های مجازی منابع کاملا اختصاصیه و سایت شما میزان RAM، CPU و فضای اختصاصی که براش روی سرور اصلی تقسیم بندی شده در اختیار داره.
  • میتونین سرور خصوصی مجازیتونو از راه دور هم به صورت اختصاصی مدیریت کنین.
  • نرم افزار ها و اسکریپت های اختصاصی روش نصب کنین.
  • منابع رو هر زمان خواستین افزایش بدین.
  • اگه چندتا سایت داشته باشین میتونین همه رو روی سرور مجازیتون میزبانی کنین. البته میزان منابع رو هم مهمه در نظر داشته باشین.
  • شما IP اختصاصی دارین 👌
  • هزینه هاش براتون مقرون به صرفه تره در مقایسه با سرور اختصاصی چون شما فقط یه قسمت از اون سرور رو در اختیار دارین.
  • هر زمان خواستین میتونین سرور رو خاموش و روشن کنین.
  • میتونین خودتون سیستم عامل روش نصب کنین یا از مدیر سرور بخواین این کارو براتون انجام بده که بستگی به میزان تخصص شما داره.
تفاوت هاست اشتراکی و سرور مجازی

تفاوت سرور مجازی با هاست اشتراکی چیه؟

اگه بخوام خیلی کلی بگم، شما هیچ استقلالی در مدیریت سیستم عامل و نرم افزار ها روی سروری که ازش هاست اشتراکی میخرین ندارین! در واقع هیچ دسترسی به خود سرور ندارین و فقط به یه کنترل پنل برای مدیریت سایتتون دسترسی دارین.

وی پی اس با دادن این دسترسی ها به شما امکان مدیریت بیشتری روی سرور رو بهتون میده. البته یادتون نره شما باید تخصص کار با سرور هم داشته باشین و اگه یه کاربر ساده هستین که اطلاعات چندانی از سرور و میزبانی وب ندارین قطعا نمیتونین باهاش مثل یه هاست کار کنین.

بر چه اساسی یه سرور مجازی انتخاب کنم؟

سوالی که پیش میاد اینه که ما چه وی پی اس بخریم؟ حالا که فهمیدم vps چی هست حالا چه چیزایی رو باید چک کنیم قبل از خریدش؟ خب من مهم ترین معیارهارو بهتون میگم:

CPU یا پردازشگر

نوع پردازشگر که سیستم های مجازی ساز توی سرور های مجازی ارائه میکنن ممکنه ضعیف تر از یه پردازشگر عادی باشه که باید به این نکته و در انتخاب نوع پردازشگر دقت کنین.

RAM یا میزان حافظه

یکی از مهم ترین مواردی که باید بهش دقت کنین میزان رم یا حافظه سرور مجازیه که تاثیر زیادی هم روی قیمت سرویس داره و باید بسته به کاری که میخواین بکنین نوع و میزان رم رو انتخاب کنین.

HDD یا میزان فضای دیسک

فضای ذخیره سازی یکی دیگه از مواردیه که باید بهش دقت کنین. معمولا یه میزانی رو به صورت پیشفرض در نظر میگیرن روی هر vps ولی شما باید بسته به اهدافتون و کاری که میخواین انجام بدین میزان مشخصی فضای دیسک در نظر بگیرین.

موقعیت دیتاسنتر

خیلی تاکید کردم و بازم میگم. اگه همه مخاطبای شما ایرانی و داخل کشور هستن حتما از دیتاسنتر های داخل کشور سرور مجازیتونو تهیه کنین. چرا؟ به لحاظ تحریم ها، هزینه ها، دسترسی و … سرور های داخل ایران بهترن.

میرسیم به قسمت جمع بندی کلی 😍

فهمیدیم وی پی اس چیه و تفاوتش با یه هاست اشتراکی در میزان دسترسی به امکانات مدیریت سرور و منابع بالاتر اون هست. سعی کردم خیلی ساده مزایا و کاربرداشو بگم براتون ولی خیلی کلی بخوام مرور کنم اگه یه سایت پربازدید دارین و نیاز به منابع و امکانات بیشتری هستین حتما سرور مجازی تهیه کنین اونم از دیتاسنتر های داخل ایران باشه.

در آخر خوشحال میشم اگه نکته ای جا موند زیر همین پست برام کامنت کنین یا اگه تجربه کار با vps های شرکت های مختلف رو دارین تجربه خودتونو با من و سایر کاربرای سایت به اشتراک بزارین تا بقیه هم استفاده کنن 🌷

عفت یوسفی

سلام. عفت یوسفی هستم، علاقمند و متخصص در حوزه هاستینگ و حدود 10 سالی میشه مدیر و طراح وب سایت های شخصی و تجاری کوچیک و بزرگی هستم. من بهتون کمک میکنم در حوزه هاستینگ و میزبانی وب حرفه ای تر بشین و همراه شما هستم تا باهم به رشد کسب و کار آنلاینتون کمک کنیم. مطالبی رو که توی سایت پیدا نمی کنین برام ایمیل کنین تا آماده و منتشر کنم 💜✅

نوشته های مشابه

عضویت
اطلاع رسانی ها
guest

0 نظرات
بازخوردهای درون خطی
مشاهده تمام نظرات
دکمه بازگشت به بالا
0
منتظر ثبت نظرتون هستم ، لطفاً نظر دهید.x
بستن
بستن